Tuesday, June 17, 2008

Voorpret: Baroness


Na jarenlange associatie met achtereenvolgens de pornstache (1970s), de vlassnor (1980s) en de goatee (1990s) wordt metal in de 21e eeuw meer en meer bevolkt door heerschappen met een wat omvangrijkere gezichtsbegroeiing. Ook Baroness, morgenavond te aanschouwen in de Oude Zaal van de Melkweg, behoort onmiskenbaar tot het inmiddels bona fide subgenre van de beard metal. Let wel, de baard (uiteraard in ongetrimde wollige daklozenstijl) gaat hierbij lang niet altijd vergezeld van lange echte haren maar minstens even zo vaak van een afgeragde cumstained baseball cap of van die quasitribale oorlellen waar je een rijksdaalder of een kleine goudvis doorheen kan gooien. Muzikaal betreft het doorgaans een ratjetoe van sludge, stoner, doom, en post-metal(core), bovendien is het onderscheid met hipster metal zo goed als nonexistent, en tja, eigenlijk is het gewoon allemaal de schuld van Mastodon. Baroness heeft in ieder geval de koelste cover art van allemaal, getekend door zanger/gitarist John Baizley. Ik prefereer, “ik-vond-ze-al-goed-toen-ze-nog-slecht-waren”-stijl, nog steeds de twee oudere EPs, maar de debuut/doorbraak Rooie Langspeelplaat is ook vet als een honkbalpet; gaat dik de bom worden morgen. Ook voor al uw dakdekkingsklusjes, overigens.

Baroness - "The Birthing" (live 2007; engage treble reducer)

4 comments:

Martijn said...

Ik trek de zang niet (net als bij Mastodon, maar Baroness vind ik nog erger.)

Maar die hoezen, die zijn wel mooi, ja.

Hiram said...

Die klacht heb ik vaker gehoord idd, en is ook wel terecht. Maar goed, mijn mening in deze zal inmiddels bekend zijn... Ik zweer, toen iemand me er op wees dacht ik in eerste instantie "Maar Baroness is toch instrumentaal?" Ik hoor 't gewoon echt niet.

Marieke said...

en wat was het fijn he! vooral de zang ;-)

Hiram said...

Haha, het was ruimschoots hard genoeg om je niet om de zang te hoeven bekommeren. Zoals het hoort ;) Erg goed inderdaad, en dat zonder baard.